Wat is meditatie

Waarom meditatie?
In onze zoektocht naar geluk, richten we onze aandacht veelal op objecten en gebeurtenissen buiten ons. We denken: “als ik nu maar dit of dat had, dan …” of “als ik nu maar die baan had, dan…” of “als ik nu een relatie had, dan zou ik gelukkig zijn.” De gedachten komen voor een korte tijd tot rust als we het gewilde object verkrijgen, maar uiteindelijk wordt de psyche het nieuwe speeltje moe en zoekt dan weer voldoening elders. Externe objecten brengen in feite geen werkelijk geluk. Je kan nieuwe materiële bezittingen vergaren, een positie met meer verantwoordelijkheid, een huis met grotere tuin, maar het denken blijft altijd dezelfde. Geluk wordt ontleend aan de benadering en de houding ten opzichte van de externe wereld, niet van de objecten zelf. Iedereen komt moeilijke en makkelijkere perioden tegen in zijn leven. Als hindernissen in het leven worden benaderd met een heldere geest, dan leeft men gelukkig. Meditatie zorgt voor een heldere geest.

Stress is een van de belangrijkste ziektes in onze tijd. Veel ziekten worden ook veroorzaakt door stress. Hoeveel mensen zijn er niet die last hebben van stress gerelateerde klachten als migraine, rugpijn, nekpijn, hoge bloeddruk, slapeloosheid, etc. Meditatie oefening zorgt ervoor dat lichaam en geest sneller herstellen van een stressvolle gebeurtenis.

Wat is meditatie?
Meditatie is gebaseerd op aandacht. Enerzijds is onze aandacht gewoonlijk gevangen, niet alleen door de bezigheden van alledag, maar ook door onze gedachten en gevoelens, twijfels en angsten; ideeën over onszelf en de wensen hoe dingen zouden moeten zijn. Anderzijds ken je vast ook een ander element namelijk een stabiel aspect van bestaan dat in iedereen altijd hetzelfde is. Gewoonlijk zien we dat over het hoofd en worden we door ons mentaal en emotioneel bezig zijn, weggetrokken van deze standvastige kern.
Meditatie herstelt de aanraking met deze standvastige kern door een simpele techniek; het geeft je het gevoel afstand te kunnen nemen van nutteloze zaken. Meditatie brengt je geest tot rust. Je ervaart gevoelens van ontspanning, helderheid en gemak en dat wordt overgebracht naar het dagelijks leven, het geeft een gevoel van meer ruimte, minder drukte, minder pressie. Er ontstaat inzicht in je bestaan; je leeft vanuit inzicht en je gaat betere keuzes maken; dingen worden gedaan wanneer het nodig is en niet vanuit een ongeremd bezig zijn.
Wanneer het beoefenen van de meditatie zich verdiept krijg je ook meer inzicht in jezelf – niet in je eigen individuele persoonlijkheid – maar in dat wat het natuurlijke Zijn is.

Meditatie gaat niet uit van dogma’s. Er worden geen regels of morele gedragsregels voorgeschreven. Meditatie vraagt om een open benadering van het onontdekte in ons. Meditatie is geen godsdienst, maar wordt wel door veel verschillende religies gebruikt.